torsdag 19 maj 2011

Resan till Axmar och Gåsholma

Efter att ha cyklat ut till Åby Gård mot Valbohållet på förmiddagen för att gömma en geocache där så var jag hemma igen runt ett och satt och hade tråkigt. Då hörde Palm av sig och vi bestämde oss för att bege oss ut mot Axmar för att scouta in en cache som ligger på en ö strax utanför Gåsholma.

Här ska cachen ligga vid ett ställe som heter Synskär:



Av bara farten råkade vi blåsa förbi Gåsholma och hamnade istället i Axmar vilket var ganska lämpligt eftersom jag länge velat besöka platsen. Anledningen till det är att jag varit involverad i ett projekt om just Axmar och dess omgivningar.

Bland det första som möter en när man kommer in i bruksmiljön är den gamla hyttan. Den är bastant och respektingivande även om skorstenen kroknat lite och antagit en smått oroväckande lutning.



Kör man vidare längs vägen kommer fram till havet. På vänster sida ligger en byggnad som heter Bläckhornet. Det ska tydligen vara ett galleri men det hade ännu inte öppnat för säsongen.



Längst ut på udden ligger Axmarbrygga Havskrog. Den hade inte heller öppnat ännu och när vi besökte platsen byggdes det för fullt strax intill.



En bil från SVT stod på parkeringsplatsen så jag misstänker att det blir något inslag härifrån på de regionala nyheterna.

Någon sorts kran stod och rostade i all ensamhet längst ut mot havet.



Onekligen rätt fint där ute och vi bestämde oss för att komma tillbaka när det blivit sommar på riktigt.

En slagghög vittnar om att det en gång producerades järn här.



Några små källarliknande stugor låg inbäddade i försommargrönskan.



När vi sett det vi ville se vände vi tillbaka och svängde in till Gåsholma. Enligt en fiskare vi pratade med på platsen så är det ett fiskeläge som är betydligt äldre än t.ex. Bönan och Utvalnäs. Han var lite sur över att Gävle turistbyrå fullständigt struntat i deras påstötningar om att få lite exponering hos dem. Enligt honom så ligger allt fokus hos Gävle Turistbyrå på Bönan, Furuvik, Gävle Konserthus och Läkerol Arena. Och det ligger det säkert en hel del i?

Det hela kändes väldigt äkta och genuint snarare än som någon sorts billig turistfälla.





Tyvärr hade han inte någon rökt fisk att sälja när vi var där. Men han lovade att skjutsa ut oss till ön för 50 kronor när vi kom tillbaka nästa gång.

Annorlunda båt-taxi:



Rejäla fiskeredskap!



Inne i hans lilla gårdsbutik hängde dessutom den här tavlan som jag var tvungen att ta ett foto av:



På väg därifrån noterade jag i förbifarten att en gammal mossbelupen kanot låg inklämd och bortglömd(?) mellan ett par frysboxar.



Eftersom min gamla kanot blev stulen för ett par år sedan funderar jag allvarligt på om jag skulle lägga ett bud på den där istället. Slänger man fram en femhundring kanske man kan få ta den? Den såg ju inte direkt ut att vara i bruk speciellt ofta?

Nu hade klockan hunnit bli fyra på eftermiddagen och det kurrade rätt bra i magen. Vi hade haft lösa planer på att käka ute vid Axmarbrygga men det var som sagt stängt och fiskargubben hade inte någon rökt fisk att sälja heller - det blev till att vända hemåt.

Men vi blev tvungna att göra ett litet stopp till längs vägen. Vi hade hört talas om att det skulle finnas en stor gravhög i närheten och när vi av en slump fick syn på en gammal, knappt läsbar skylt så svängde vi av och hoppades att den pekade mot gravhögen.

Och det gjorde den. Men själva gravhögen var inte mycket att hänga i julgranen. Har nog fan sett myrstackar som varit större.



En informationsskylt gav lite kontext åt högen:



När vi stod där tämligen oimponerade kom Palm på att det låg en cache precis vid själva gravhögen. Vi lyckades rota fram den och kunde konstatera att den legat där sedan 2004. Innehållet var lite fuktigt men i förvånansvärt gott skick med tanke på åldern.

Loggbokens första inlägg:



Efter det var det i alla fall raka spåret hem.

Det var allt för den här gången.

Peace out!

Inga kommentarer: